Amand Domènech i Casanova, Grafista, il·lustrador, aquarel·lista. 1920-2002
Amand Domènech, per la seva família i per la nostra l’Amando, va passar molts estius al Bruc en un petit piset que la meva àvia llogava a estiuejants.
El piset, un dels dos que hi havia en lloguer, estava situat al segon pis de la casa de l’àvia, concretament a Bruc del Mig 108 on a la façana, a més de l’esmentat número, també hi havia una petita rajola de ceràmica a la que s’hi podia llegir “Torre del pla del Pinal”. Però hi posés el que hi posés era Cal Comas o casa la senyora Comas.
Doncs allà, en aquest piset que donava al darrera, costat muntanya, i varen passar molts estius l’Amando amb la seva dona Mari Nuri, la seva filla Magalí i també la seva mare.
La meva mare, Mari Nuri Coma i la Mari Nuri Serra, la dona de l’Amando, varen començar una relació de gran amistat des de molt jovenetes i que va durar més de 70 anys, fins a la recent mort de la meva mare.
És per això que la Mari Nuri Serra va començar a freqüentar el Bruc des de molt jove en companyia de la meva mare, i ja més tard de casada, amb l’Amando, la relació amb el Bruc va continuar.
A les estades al Bruc, principalment durant les dècades dels anys 50 i 60, l’Amando aprofitava per pintar. Ho feia com es feia aleshores, sortint al camp amb tots els estris i barret de palla. Jo era un nano i recordo haver-lo vist pintar l’església, la muntanya de Montserrat i molts altres paisatges.
Però l’Amando es guanyava la vida de grafista i il·lustrador, el que avui en diríem un dissenyador gràfic. Va ser un reconegut cartellista i un dels fundadors de l’agrupació de grafistes dins del FAD.
Un tardà agraïment a un bruquetà d’estiu que va estimar el poble i que el va pintar tantes i tantes vegades.
Exposició del 8 al 17 d’octubre a la Biblioteca Verge de Montserrat, Sala Montserrat Font
Comments are closed.