bruc-noir

Premi El Bruc Noir
de novel·la negra 2022

El Club de Lectura de Novel·la Negra «El Bruc Noir», amb seu a la Biblioteca Verge de Montserrat del Bruc, ha atorgat el 1er Premi Bruc Noir a la millor novel·la negra escrita i publicada en català al llarg de l’any 2021.

El jurat, composat per vuit membres del Club de Lectura, reunit el dia 7 de juny de 2022, després de les corresponents deliberacions, va decidir atorgar el premi a la novel·la Terres mortes de Núria Bendicho Giró, editada per l’editorial Anagrama.

Tanmateix, per la seva qualitat, el Jurat va decidir donar un Accèssit a la novel·la Els culpables de Marc Quintana, editada per Angle Editorial.

1r PREMI

TERRES MORTES
Núria Biendicho

El Jurat ha valorat:

Una escriptura culta, rica en matisos, d’una enorme qualitat i riquesa, i d’una maduresa sorprenent, que converteix aquesta novel·la en un gran llibre. Una habilitat excepcional per a la construcció de personatges, que sense necessitat d’explicitar-ho, per al·lusions, ens presenta personatges amorals, descarnats i desesperançats, que conviden a l’empatia i a partir d’ella a la reflexió. Una quantitat i qualitat de personatges, sempre al servei de la història, i que permet a l’autora plantejar moltes qüestions. Una lectura agraïda i àgil pel que fa a l’estil, però incòmoda i exigent pel que fa al contingut; una lectura que “deixa residu”. Una trama impactant i tremendament provocadora. Una novel·la en definitiva que ens fa transitar per la foscor, la tristesa i la amoralitat, fins a qüestionar-nos la raça humana.

ACCÈSSIT

ELS CULPABLES
Marc Quintana

El Jurat ha valorat:

Un estil narratiu innovador, atrevit i directe, amb un vocabulari ric i amb un gust excel·lent per les descripcions dels entorns i els paisatges, i un accent especial en un anecdotari molt poderós. Una literatura rica i exigent sense ser arcaica o impostada. El joc amb la veu interior, que permet a l’autor impulsar la història i multiplicar-la. Uns diàlegs durs, però que alhora deixen entreveure-hi tendresa i moltes contradiccions. Un personatge principal, el “Tallaferro”, molt ben construït, creïble, versemblant, ric i coherent en la seves contradiccions, que genera empatia. Uns personatges que no creuen en la justícia, però sí en la venjança (que és la seva cosina germana). Una trama molt negra, ben construïda i amb un desenllaç molt ben trobat, sorprenent i impactant, que deixa molt bon gust de boca.