bruc-noir

Premi El Bruc Noir
de novel·la negra 2023

El Club de Lectura de Novel·la Negra “El Bruc Noir”, amb seu a la Biblioteca Verge de Montserrat del Bruc, atorga per segon any el Premi Bruc Noir a la millor novel·la negra escrita i publicada en català al llarg de l’any 2022.

El Jurat, compost per nou membres del Club de Lectura, reunit el dia 5 de juny de 2023, després de les corresponents deliberacions, ha decidit atorgar el premi a la novel·la Guilleries de Ferran Garcia Moreno, editada per l’editorial Males Herbes.

Tanmateix, per la seva qualitat, el Jurat ha decidit donar un Accèssit a la novel·la Fets Caldo de Pere Figueras i Vigara, editada per Alrevés editorial, a la col·lecció Crims.cat.

1r PREMI

GUILLERIES
Ferran Garcia Moreno

El Jurat ha valorat:

Una prosa rica, poètica, àgil i ben estructurada. Una riquesa de vocabulari i una escriptura plena de matisos capaç de generar un retrat de la natura i de l’entorn molt rics, al servei de la història i dels personatges, als que embolcalla d’una atmosfera opressiva i ancestral.

Uns personatges que despulla per extreure’n l’essència i traslladar al lector sentiments primitius i molt potents com la por, l’angoixa, la desesperació, la culpa, la venjança, a través d’un magistral contrapunt amb la bellesa, la natura, el silenci…

Un llibre capaç de generar emocions en el lector, servint-se de la maldat i la violència per fer-te sentir brut. Un “western” que és capaç de traslladar-te en el temps i en l’espai i que atrapa el lector de forma poderosa.»

ACCÈSSIT

Fets Caldo
Pere Figueras i Vigara

El Jurat ha valorat:

Una obra fresca, original, descarada. Un llenguatge modern i actualitzat, però des del respecte amb el nostre idioma.

Una trama hilarant, extrema, bèstia, que transmet de forma desbordant bon humor i bones sensacions, i que és capaç de traslladar-te a situacions extremes d’una forma natural, àgil i versemblant, des de la més absoluta fantasia. Uns personatges rics en matisos des de personalitats extremes, que enriqueixen una trama molt ben travada. Una retòrica sense prejudicis que et permet fer salts en l’espai i el temps de forma precisa i que col·laboren en una narració àgil i precisa. Un llibre sense manies ni cotilles, honest amb el lector, que va de cara des de la primera ratlla i que no decep, aportant frescor al gènere i generant empatia i complicitat.