set. 10

LES FABRICANTES

Quant parlem de les fabricantes del Bruc, encara ressona en la memòria de les persones més grans, els noms d’un grup de dones que a les dècades dels 50-70 del segle XX cada dia marxaven a treballar fora del Bruc.

Anaven a treballar a la Fábrica de Hilados y Tejidos Puig y Font S.A. de Monistrol de Montserrat. Eren de diferents edats, casades i solteres. La seva feina consistia en fer anar les màquines de filar i teixir. Des del Bruc cada dia les esperava al migdia el transport que posava la mateixa empresa. El cotxe de les Fabricantes conduït per Josep Ollé de Cal Migrat de la Font del Còdol de Collbató recollia les dones del Bruc, Collbató i Monistrol.

La història d’aquestes dones treballadores les va explicar la historiadora de Collbató Assumpta Muset Pons el dia 10 de setembre a la tarda a Can Casas. La conferència es va completar amb una exposició elaborada per la mateixa Assumpta així com un audiovisual en el que es recullien els testimonis d’algunes de les protagonistes. Donem les gràcies a l’Ajuntament de Collbató per cedir-nos durant uns dies l’exposició.